Σεμινάρια βελονισμού

 

Το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδας και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σεμινάρια βελονισμού  

Το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδας είναι ένα πρότυπο κέντρο οργάνωσης και διεξαγωγής σεμιναρίων ιατρικού βελονισμού. Εκπαιδεύει κάθε χρόνο, ειδικούς και ειδικευόμενους ιατρούς, φοιτητές της ιατρικής, και οδοντιάτρους, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. 
 
Η ακαδημαϊκή ομάδα αποτελείται από Έλληνες ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων με μεγάλη εμπειρία και βαθύτατη γνώση, πάνω σε όλους τους τομείς του ιατρικού βελονισμού. Την ομάδα αυτή, συμπληρώνουν ξένοι διακεκριμένοι εισηγητές, με συνεχή παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Η εκπαιδευτική ομάδα του ινστιτούτου ήρθε σε επαφή με αντίστοιχα κέντρα και συλλόγους ιατρικού βελονισμού του εξωτερικού, «δανείστηκε» την εμπειρία τους και κατέστρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων βελονισμού διετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιήθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2000 - 2001. Κύριο χαρακτηριστικό των σεμιναρίων είναι ότι, χωρίς να παραβλέπεται η παράδοση, η διδασκαλία στηρίζεται στις σύγχρονες νευροφυσιολογικές και νευροενδοκρινολογικές αρχές που διέπουν τη δράση του βελονισμού.
 
Παράλληλα, ο γιατρός εκπαιδεύεται στις αρχές της ασφαλούς χρήσης των βελονών και ενημερώνεται, με κριτική στάση, για όλες τις μελέτες που δημοσιεύονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο επιστημονικά τεκμηριωμένος βελονισμός (Evidence Based Acupuncture) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο όλου του προγράμματος εκπαίδευσης του Ινστιτούτου.
 
Από το ακαδημαικό έτος 2006-2007, στην ομάδα του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Βελονισμού ενσωματώθηκαν διακεκριμένοι δάσκαλοι από το εξωτερικό, όπως ο καθηγητής Νευροφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Karolinska της Σουηδίας Dr Thomas Lundeberg, ο γενικός γραμματέας της ICMART Dr Francois Beyens από το Βέλγιο, ο κατεξοχήν ειδικός στον τομέα της ωτοϊατρικής και ωτοθεραπευτικής Dr Raphael Nogier από τη Γαλλία και από το 2010 ο Dr Mike Cummings, ιατρικός διευθυντής και υπεύθυνος εκπαίδευσης της Βρεττανικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού. Το εγχείρημα αυτό, που ειναι μοναδικό στο χώρο του Ιατρικού Βελονισμού στην Ευρώπη, καταδυκνείει το σεβασμό των διοργανωτών των σεμιναρίων στους ασκούμενους ιατρούς και τη φιλοδοξία τους για την παροχή υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευσης στο βελονισμό.
 
 

Η ανάγκη για την εκπαίδευση στο βελονισμό

Το αυξημένο ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας να γνωρίσει και να εφαρμόσει την πανάρχαια θεραπευτική τέχνη του βελονισμού, μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου προγράμματος εκπαίδευσης σεμιναρίων βελονισμού. Το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να αποτείνεται αποκλειστικά στους γιατρούς, αφού ο βελονισμός σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 574/Α4/1191/4-2-1980 απόφαση του Υπουργείου Υγείας είναι ιατρική πράξη, να στηρίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και να είναι δομημένο σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Συμβουλίου Ιατρικού Βελονισμού (ICMART).
 

Ενδεικτικές φωτογραφίες από την πρακτική των φοιτητών στα σεμινάρια βελονισμού