Ο βελονισμός ανά ειδικότητα

 

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

 

Ο ιατρός που για πρώτη φορά ακούει για τον ιατρικό βελονισμό ή έρχεται σε επαφή με τον βελονισμό, εκπλήσσεται ευχάριστα, γιατί ακούει για τα καλά αποτελέσματα της εφαρμογής  του βελονισμού. Ο κάθε ιατρός έχει δικαίωμα και να εκπαιδευτεί και να εφαρμόσει όλο το φάσμα των ενδείξεων του βελονισμού που θα διαβάσετε παρακάτω.

Για να εφαρμόσει κάποιος γιατρός τον βελονισμό, πρέπει να μάθει τα σημεία που υπεισέρχονται συχνότερα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα και όχι όλα. Άρα σύντομα με 100 σημεία ωτός και σωματοβελονισμού θα φτάσει ο συνάδελφος  να έχει καλά αποτελέσματα.

Σε εμάς διδάσκονται όλα τα είδη βελονισμού, τα οποία είναι πέντε. Ο κινεζικός σωματοβελονισμός, ο γαλλικός και ο κινεζικός ωτοβελονισμός, ο νέος κρανιοβελονισμός κατά Yamamotoκαι τα λεγόμενα triggerpoints.Άρα ο σύγχρονος βελονισμός είναι κινεζικός (δύο σκέλη), γαλλικός, ιαπωνικός και αγγλοσαξωνικός. Φυσικά στον βελονισμό μαθαίνετε και για όλες τις κατηγορίες των ειδικών σημείων. Επίσης μαθαίνετε για τα LASERπου αφορούν τους ιατρούς εφαρμογής βελονισμού (σημειακό LASER,  αποκατάστασης LASER, και LASERκοσμετικής ιατρικής). Εξάλλου εκπαιδεύεστε και σε συναφείς προς  τον ιατρικό βελονισμό μεθόδους, όπως είναι ο ηλεκτροβελονισμός, η μοξοθεραπεία, κτλ. Επομένως εμείς δεν αφήνουμε  κενά εκπαίδευσης και οι απόφοιτοί μας έχουν πλήρη γνώση του γνωστικού αντικειμένου του βελονισμού.

Υπάρχουν ιατροί που αναρωτιούνται,  εάν στη δική τους ειδικότητα είναι χρήσιμος ο βελονισμός. Η απάντηση είναι, ότι όλες οι ειδικότητες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, χωρίς περιορισμούς, επειδή έχουν εκπαιδευτεί στην ιατρική, στην ανατομία,  στη νευρολογία, τη φυσιολογία, κτλ. Φυσικά οι συνάδελφοι μπορεί να επιλέξουν , να περιοριστούν μόνο στις ενδείξεις εντός και εγγύς της ειδικότητάς τους. Όμως η εμπειρία έδειξε, ότι τελικά ασχολούνται με μεγαλύτερο εύρος ενδείξεων, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

 

Ερωτήσεις ανά ειδικότητα

 

Υπάρχουν ιατροί που αναρωτιούνται,  εάν στη δική τους ειδικότητα είναι χρήσιμος ο βελονισμός. Η απάντηση είναι, ότι όλες οι ειδικότητες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, χωρίς περιορισμούς, επειδή έχουν εκπαιδευτεί στην ιατρική, στην ανατομία,  στη νευρολογία, τη φυσιολογία, κτλ. Φυσικά οι συνάδελφοι μπορεί να επιλέξουν , να περιοριστούν μόνο στις ενδείξεις εντός και εγγύς της ειδικότητάς τους. Όμως η εμπειρία έδειξε, ότι τελικά ασχολούνται με μεγαλύτερο εύρος ενδείξεων, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Kαμία ειδικότητα και κανείς ιατρός δεν αποκλείεται από την εκμάθηση και την εφαρμογή του βελονισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες ειδικότητες.

 

 

Ε: Είμαι γενικός ιατρός, μπορώ να ασκήσω τον βελονισμό;

Α: Οπουδήποτε στο σώμα και για όλες τις παθήσεις.

 

Ε: Είμαι χειρουργός ορθοπαιδικός, σε ποιές παθήσεις μπορώ να ασκήσω τον βελονισμό;

Α:  Σε όλες τις παθήσεις και ειδικά στα μυοσκελετικά προβλήματα.

 

Ε: Είμαι αναισθησιολόγος, αξίζει τον κόπο να εντάξω τον βελονισμό στη θεραπευτική φαρέτρα του ιατρείου μου;

Α:  Βεβαίως διότι ασχολείστε με ευρύ φάσμα ενδείξεων, και όλες οι ενδείξεις αυτές έχουν συγκεκριμένα σημεία-πρωτόκολλα. Ειδικότερα σημεία του ωτοβελονισμού.

 

Ε:  Είμαι νευρολόγος θα με βοηθήσει ο βελονισμός;

Α:  Φυσικά, θα σας βοηθήσει να επιλύσετε πολλά προβλήματα. Οι νευρολογικές παθήσεις της κεφαλής (ημικρανίες, κεφαλαλγίες, νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού νεύρου, κτλ.), οι ημιπληγίες, οι μυοσκελετικές παθήσεις, το αδυνάτισμα, το κάπνισμα και ο αλκοολισμός είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των ενδείξεων με τις οποίες θα ασχοληθείτε.

 

Ε: Είμαι γαστρεντερολόγος, γιατί πρέπει να ασκηθώ και στον βελονισμό;

Α:Βεβαίως γιατί παράληλα με την φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να ασκήσετε βελονισμό σε περιπτώσεις όπως;  έλκη στομάχου και βολβού δωδεκαδάκτυλου, με χρόνια υποτροπιάζουσα γαστρίτιδα, με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με ευερέθιστο (σπαστικό) έντερο, με αιμορραγική εντερίτιδα, με νόσο του Crohn, κτλ. Ο βελονισμός καταπολεμεί πόνους, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επιφέρει ψυχική ισορροπία, όπως και ισορροπία στο φυτικό νευρικό σύστημα.

 

Ε: Είμαι πνευμονολόγος, γιατί να μάθω και βελονισμό;

Α:Ασθενείς με βρογχικό και αλλεργικό άσθμα, με έντονη δύσπνοια, με χρόνια βρογχίτιδα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελούν ένα μόνο μικρό μέρος των ενδείξεων του ιατρικού βελονισμού.

Εκτός από αυτές τις παθολογικές καταστάσεις θα ασχοληθείτε με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Εδώ για παράδειγμα θα αναφερθούμε μόνο σε τρία σημεία βελονισμού στο σώμα για το βρογχοπνευμονικό πλέγμα και αυτά είναι (Ren17, Π7, Περ6), αλλά και στο αντανακλαστικό σημείο του βρογχοπνευμονικού πλέγματος στο πτερύγιο του ωτός. Γιατί κάθε όργανο του σώματος, κάθε ιστός και κάθε λειτουργία εκπροσωπείται σε ένα ή περισσότερα σημεία στο μικροσύστημα του πτερυγίου του ωτός.  πλήρη θεραπευτικά πρωτόκολλα για πνευμονολογικές ενδείξεις.

 

Ε: Είμαι ΩΡΛ ιατρός, θα με βοηθήσει ο βελονισμός στα πλαίσια της ειδικότητάς μου;

Α:  Βεβαίως θα σας βοηθήσει όπως; Χρόνια υποτροπιάζουσα παραρινοκολπίτιδα (μετωπιαίοι κόλποι, ιγμόρεια άντρα ή γναθιαίοι κόλποι, ιθμοειδείς κυψέλες, σφηνοειδής κόλπος) προβλήματα στη ρίνα, στις χοάνες, στην ευσταχιανή σάλπιγγα, στον επι, μεσο, υποφάρυγγα, στον λάρυγγα, στη στοματική κοιλότητα, κτλ., αντιμετωπίζονται και επιλύονται με βελονισμό και LASER. Μπορείτε παράλληλα να χρησιμοποιείτε φάρμακα (αλλοπαθητικά, ισοπαθητικά, κτλ.), χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού πρόκειται για αφάρμακη, ενεργειακή ιατρική. Άλλωστε αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, που δεν εμπόδισε τον ιατρικό βελονισμό να εφαρμόζεται σε ελληνικά νοσοκομεία!

 

 

Ε: Είμαι ουρολόγος, θα μπορούσα και εγώ να ασχοληθώ με τον βελονισμό;

Α: Μπορείτε να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε πάθηση, μέσα στα πλαίσια των ενδείξεων του βελονισμού. Όμως ειδικότερα μπορείτε να ασχοληθείτε με την αντιδραστική ουροδόχο κύστη, με την προστατίτιδα, με τον κνησμό της ουρήθρας, με την ψυχρότητα του ανδρός, με την υπογονιμότητα του ανδρός που συσσωρεύει και άγχος, φοβία, πανικό, ανασφάλειες και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, όταν ένα προς στιγμή άτεκνο ζευγάρι επιθυμεί σύλληψη, κτλ.

 

Ε: Είμαι γυναικολόγος, θα με βοηθούσε η ιατρική πράξη του βελονισμού στην ειδικότητά μου;

Α:Όλες οι παθήσεις της μικράς πυέλου εντάσσονται εντός των ενδείξεων του βελονισμού. Δυσμηνόρροια, μητρορραγία, ενδομητρίωση, πολυκυστικές ωοθήκες, κολπίτιδες, κνίδωση κολεού, υπογονιμότητα, συμπτώματα κλιμακτηρίου, κτλ. αποτελούν ένα μόνο μέρος των δυνατοτήτων σας.

 

 

Ε: Είμαι πλαστικός χειρουργός, υπάρχει πεδίο και για την ειδικότητά μου με τον βελονισμό;

Α: Με  τον βελονισμό, ή με ειδικά LASER, ή καί με μικρό-βελονισμό ε έχουμε πολύ καλά τοπικά αποτελέσματα όπως π.χ. στο φυσικό  lifting προσώπου. Ο βελονισμός έχει και σωματική και ψυχική δράση που βοηθάει τον ασθενή.Ο βελονισμός επίσης βοηθάει τον ασθενή να αδυνατίσει αποτελεσματικά, λόγω διακοπής της όρεξης και αποφυγής πλέον των βουλιμικών κρίσεων.

 

Ε: Είμαι δερματολόγος.Υπάρχει και για μένα πεδίο δράσης;

Α :Ασφαλώς. Ο βελονισμός μαζί με τα συναφή LASER, αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), άτονα έλκη, κνιδώσεις μέχρι και ψωριάσεις.

 

Ε: Είμαι ρευματολόγος, θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθώ με τον βελονισμό;

Α: Όλο το φάσμα των ενδείξεων της ειδικότητάς σας εντάσσεται στο φάσμα των δυνατοτήτων του βελονισμού.  Όταν τα αντιφλεγμονώδη δεν αποδίδουν ή εκδηλώνονται παρενέργειες, τόσο από τον στόμαχο ή από το ήπαρ ή και όταν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε χρήση κορτιζόνης ή μεθοτρεξάτης ή άλλων σοβαρών φαρμάκων ή καί όταν θέλετε να διακόψετε μετά από δύο έτη τη μεθοτρεξάτη ή την κορτιζόνη,  μπορείτε και στις δύο περιπτώσεις να εισάγετε πράλληλα  συνεδρίες του  βελονισμού.  Όλα τα είδη βελονισμού και τα  LASER  που διδάσκουμε αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα της ειδικότητά σας.

 

E: Είμαι νευροχειρουργός, θα ήταν σκόπιμο να εκπαιδευτώ και να εφαρμόσω τον ιατρικό βελονισμό;

Α:Τα διάφορα είδη βελονισμού, αλλά και τα επίμαχα Trigger Points  μπορούν να επιφέρουν, αν εφαρμοστούν σωστά, φυσική και μόνιμη αποσυμπίεση ριζών νεύρων. Αναφερόμαστε εδώ σε ήδη υπάρχουσες κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων. Θα έχετε πλέον δύο δυνατότητες και θα επιλέγετε πάντοτε την καλύτερη για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Εφόσον ο βελονισμός εφαρμοσθεί σωστά και επί των Trigger Points, επιφέρει μόνιμη αποσυμπίεση των ριζών των νεύρων, λόγω της αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας των ραχιαίων μυών.

 

Ε: Είμαι ακτινολόγος, μπορώ να παρακολουθήσω τα σεμινάρια βελονισμού;

Α: Οι ακτινολόγοι  γνωρίζντας τις τεχνολογίες απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων ή άλλων μερών του σώματος και λόγω της τριβής, εμπειρίας  της σωστής διάγνωσης και πολλές φορές τη θεραπεία ασθενειών, μπορείτε να ασκήσετε παράλληλα βελονισμό για πάρα πολλές ενδείξεις.  

 

Ε: Είμαι ιατροδικαστής, θα μπορούσα να μάθω βελονισμό;

Α:Λόγω της γενικής ιατρικής μπορείτε να ασχοληθήτε παράλληλα με τον βελονισμό.

 

Ε: Είμαι  αλλεργιολόγος, θα ήταν φρόνιμο να εκπαιδευτώ και στον ιατρικό βελονισμό;

Α:Διότι ο βελονισμός έχει  ψυχικά και ειδικά σωματικά σημεία, και η κινητοποιήση νεύρων βοηθάει στην καταπολέμηση αλεργιών. Αρκετές αλλεργίες φτάνουν προς επίλυση στον βελονισμό.

 

Ε: Είμαι ενδοκρινολόγος, θα έπρεπε να σκεφτώ και τον ιατρικό βελονισμό, στα πλαίσια της άσκησης της ειδικότητάς μου;

Α:. Ένα ευρύ πεδίο ενδείξεων, όπως  ορμονικές διαταραχές, πολυκυστικές ωοθήκες , αδυνάτισμα και άλλα.  Τουλάχιστον είκοσι ή περισσότερες ενδείξεις  βελονισμού.

 

Ε: Είμαι παθολόγος και σκέπτομαι να ασχοληθώ και με τον βελονισμό, κάνω καλά;

Α:. Ο βελονισμός είναι μιά ιατρική πράξη, που θα σας βοηθήσει  να ασχοληθείτε με όλο το φάσμα των ενδείξεων του βελονισμού.  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εσωτερικής Ιατρικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων, η Εσωτερική Παθολογία έχει ως αντικείμενο την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ενήλικων ασθενών με γενικά ιατρικά προβλήματα, πολλαπλές παθήσεις ή άτυπη κλινική εικόνα, κατά τρόπο ολιστικό, δηλαδή λαμβάνοντας υπ’ όψιν εξίσου την κοινωνικήψυχολογική και ηθική διάσταση των κλινικών προβλημάτων των ασθενών. Ο Βελονισμός  λαμβάνει υπόψην την ψυχολογική και ηθική διάσταση των κλινικών προβλημάτων, οπότε θα σας βοηθήσει σε ένα ευρυ φάσμα παθήσεων.

 

 Ε: Είμαι οδοντίατρος και μου είπαν, ότι και εγώ μπορώ να πάρω μέρος στα σεμινάρια εκμάθησης βελονισμού.

Α:Λόγω της γενικής ιατρικής μπορείτε να ασχοληθήτε παράλληλα με τον βελονισμό.Οδοντίατροι που εφάρμοσαν τον βελονισμό υπάρχουν στην Ελλάδα ήδη από το 1980.

 

 

Ε: Είμαι μικροβιολόγος και σκέφτομαι να ασχοληθώ με τον βελονισμό. Θα τα καταφέρω;

Α:  Λόγω της γενικής ιατρικής μπορείτε να ασχοληθήτε παράλληλα με τον βελονισμό.